Programma 2024

Hier kan u onze visie voor Temse ontdekken... Heb je nog ideeën? Laat het ons zeker weten!

Temse een gemeente met aandacht voor ruimte

Slimme ruimtelijke ordening voor een Temse in bloei

Temse heeft de ambitie om een leefbare gemeente te zijn en te blijven, waar we focussen op  aangenaam wonen, werken en leven. De doelstelling moet zijn een kwaliteitsvolle leefbare  gemeente realiseren door in te zetten op duurzame ontwikkelingen, zowel in de residentiële,  commerciële als publieke sector zonder aan de bestaande groengebieden te raken die onze gemeente leefbaar maken.

  •  We werken verder aan het Temse van morgen binnen een nieuw strategisch ruimteplan, dat slim gebruik maakt van de aanwezige ruimte en ruimtelijk ambitieus is. De focus moet zijn om van Temse en haar deelgemeenten een aangename woongemeente te maken met levendige kernen op maat van de Temsenaren. 
  • De coronacrisis heeft ieder van ons geleerd dat groen en open ruimte kostbaar zijn voor ieder van ons. Daarom blijft het mogelijk om te bouwen in Temse in het kader van ‘kwalitatief verdichten’ maar het aansnijden van natuurgebieden of open ruimte voor de creatie van bouwgrond is voor N-VA niet aanvaardbaar.

Kwaliteitsvol leefbaar Temse

We hebben als gemeentebestuur de plicht om Temse dat we hebben gee rfd van de vorige generaties als een goede huisvader te beheren en door te geven aan de volgende generaties. Voldoende open ruimtes met groen en water, aandacht voor milieu, mobiliteit en duurzaamheid zijn cruciaal. Het is een verhaal van evenwicht. Leefbaarheid heeft vele aspecten, niet alleen milieuaspecten maar ook economische, sociale en mobiliteitsaspecten die er samen voor zorgen dat Temse een gemeente is en blijft waar het goed is om te wonen, werken en ontspannen.

  •  We zetten verder in op kwalitatieve ontwikkelingsprojecten waar een geïntegreerde aanpak van ruimtelijke ontwikkeling, mobiliteit, milieu en duurzaamheid centraal staat zoals in het centrum van Temse met de heraanleg van de Kouterstraat, Akkerstraat en Philemon Haumanstraat.
  • Hoogbouw is geen doel op zich maar waar het kan en past is het de beste oplossing voor woonkwaliteit en leefbaarheid. We werken aan kwalitatief en gericht verdichten zonder het belang van een eigen gezinswoning uit het oog te verliezen. 
  • Temse wordt een ‘Wonderland’, een plek waar het aangenaam vertoeven is en waar iedereen graag thuiskomt. Met het project zetten we in eerste instantie in op vernieuwing, renovatie en vergroening van onze historische kern. We breiden Wonderland uit naar de deelgemeenten en zorgen ervoor dat bij nieuwe infrastructuurprojecten wordt gefocust op creatie van open ruimte en groen.
  • We maken Temse klaar tegen wateroverlast en werken aan oplossingen om momenten van droogte te kunnen opvangen.
  • We stimuleren de vergroening van speelplaatsen op scholen.
  • We zetten ons beleid met betrekking tot groendaken en tegeltuintjes verder en bekijken de mogelijkheden voor introductie van verticaal groen.

Leefmilieu

Hand in hand met de Temsenaar zet ons gemeentebestuur in op een proper en aangenaam Temse. Om de leefbaarheid van onze omgeving in onze gemeente te verzekeren dienen we te gaan voor een mooie, propere, rustige gemeente die gelooft in technologische ontwikkelingen van de maatschappij. Leefbaarheid omvat veel aspecten, niet alleen milieuaspecten maar ook economische en sociale aspecten. Samen maken deze aspecten van Temse een gemeente waar het goed is om te wonen, leven en werken! 

  • Sluikstort en zwerfvuil zijn symptomen van een mentaliteitsprobleem bij zowel inwoners als bezoekers aan onze gemeente. We blijven zwerfvuil en sluikstort aanpakken op elk front. We introduceren een strijdplan en kiezen resoluut voor een viersporenbeleid: sensibiliseren, informeren, opruimen en voor degene die niet willen horen, zullen we strenger bestraffen.
  • In het kader van efficiëntere opsporing van sluikstorters zetten we in Temse vanaf volgende bestuursperiode in op mobiele camera’s op bv. populaire sluikstortplaatsen, deze camera’s zullen ons helpen bij het identificeren van de overtreders.
  • We erkennen de geluidsoverlast die de N16 en E17 veroorzaken voor de Temsenaren. We blijven onze inspanningen opvoeren om een leefbare oplossing te vinden.
  • We blijven de landbouwsector ondersteunen en zetten in op de korte keten. De landbouwmarkt en jaarmarkt zijn hiervan voorbeelden, we blijven deze organiseren. Daarnaast ondersteunen we landbouwers in de duurzame transitie door in gesprek te gaan met hen en delen kennis over deze transitie.

Duurzaamheid

Als aantrekkelijke, innovatieve en duurzame gemeente blijven we volop investeren in duurzaamheid zonder het economisch potentieel van onze gemeente te schaden. We ontwikkelen Temse verder volgens de principes van duurzaamheid waar vergroening en verblauwing centraal staan.

Temsenaren mogen inspanningen verwachten van het volgende gemeentebestuur om de energie- en vergroeningstransitie te maken, dit echter wel op een realistisch tempo. Daarnaast zorgen we ook dat Temse als parel langs de Schelde en de Durme bestand is tegen wateroverlast en bereiden ons voor momenten van droogte op te vangen.

  •  Deze bestuursperiode hebben we een visie duurzaamheid opgemaakt, we willen nog meer de nadruk leggen op duurzaam bouwen en renoveren. We bekijken de introductie van circulaire projecten zoals Cocon in Sint-Niklaas. Circulaire economie en lokale economie zijn de sleutel tot een duurzaam Temse.
  • In het kader van vergroening zetten we in om de ingetekende groenzones maximaal te vrijwaren en zetten in op tuinstraten zodat onze woonkernen naast veiliger ook aangenamer worden.
  •  In Temse liggen al veel speelpleinen omgeven door groen. De ambitie is om alle speelruimten te vergroenen. Dit groen zorgt niet alleen voor een leefbare omgeving maar voor meer verkeersleefbaarheid. Bomen, struiken,… remmen de verkeersnelheid af.
  • Als lokaal bestuur geven we het goede voorbeeld en zorgen we ervoor dat bij renovatie van patrimonium er geletwordt op duurzaamheid en energiezuinigheid van het patrimonium.
  • We zijn trots op reeds lopende duurzaamheidsprojecten waarin Lokaal Bestuur Temse echt een voortrekkersrol speelt voor andere gemeenten zoals het proefproject van industriële hennep. Deze zuivert zowel de lucht als degrond.
  • We zuiveren  vervuilende stoffen op het grondgebied van de gemeente.

Temse een groene en diervriendelijke gemeente

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn ligt eenieder na aan het hart. Temse heeft de afgelopen bestuursperiode ingezet op het welzijn van de dieren in haar gemeente en gaat verder op de ingeslagen weg.
 

Dierenwelzijn is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van ieder van ons. Eigenaars hebben de plicht om voor hun dieren te zorgen en overlast te allen tijde te vermijden.

  • Dierenmishandeling en –verwaarlozing moeten streng worden bestraft. Om de huidige populatie zwerfdieren en het aantal mishandelde dieren onder controle te houden en te verminderen starten we een samenwerking met de politie. Deze is bevoegd om vaststellingen te maken, pv’s op te stellen en indien nodig dieren in beslag te nemen.
  • Temse zet in op een intensievere samenwerking met de dierenasielen voor de opvang van zwervende, achtergelaten of verloren dieren. Ook dieren die door een noodsituatie niet bij hun eigenaar kunnen blijven, vinden tijdelijk een plek in het asiel. 
  • De gemeente houdt de zwerfkattenpopulatie onder controle op een zo diervriendelijk mogelijke manier. Het beleid rond de bestrijding van ratten en ander ongedierte wordt verder opgevoerd.
  • Achtergelaten uitwerpselen van dieren zijn terechte ergernissen van inwoners. Eigenaars van dieren moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Wanneer eigenaars betrapt worden op nalatig gedrag, zullen ze hiervoor beboet worden.
  • Honden houden ervan om ongeremd te kunnen lopen. Hiervoor kunnen ze terecht in de twee hondenloopweides in Temse. We onderzoeken waar er nog hondenloopweides ingericht kunnen worden en bekijken de mogelijkheden voor een hondenzwemvijver.

Groen

Een leefbare gemeente is een groene gemeente. De voorbije bestuursperiode hebben we enorme stappen gezet om Temse te vergroenen, met succes. Waar we konden, cree erden we groen en natuur bij en experimenteerden we met een pop-up bos. Zo zorgden we letterlijk voor meer ademruimte voor de Temsenaar.

  • Deze bestuursperiode willen we de realisaties van het vorige bestuur uitbreiden. De Akkerstraat en Ph. Haumanstraat worden tuinstraten, we bekijken de mogelijkheden voor gemeentetuinen.
  • Gemeente Temse gaat ook mee in het duurzaam groen, zo beperken we de overlast voor onze groendienst en blijft de gemeente er toch proper bijliggen.
  • We stappen voor onze parken en bossen mee in de ‘Laat ze liggen’-campagne waarbij we al dan niet verhakselde bladeren en stammen in het groen laten liggen (waar de veiligheid het toelaat). Zo creëren we humus die water kan vasthouden en zorgen de gevallen bladeren voor een winterverblijf voor de parkdieren.

 

 

 

Temse een mobiele gemeente

Mobiliteit

Mobiliteit is een beleidsdomein dat constant onderhevig is aan verandering en dus nooit helemaal klaar is. Mobiliteit staat nauw in verbinding met het ruimtelijk beleid, openbare werken, duurzaamheid en milieu. De afgelopen bestuursperiode was er e e n waarin we volop hebben ingezet op de veiligheid van onze wegen en daarnaast focusten we op werven en werken om de gemeente leefbaarder en veiliger te maken.Het is ons streefdoel om eenieder die in Temse woont en werkt zicht te allen tijde vlot en veilig kan voortbewegen met elk vervoersmiddel. Voor N-VA is het belangrijk dat eenieder die bijdraagt aan de mobiliteit ook de nodige verantwoordelijkheden opneemt en dat er respect is voor elke weggebruiker. 

Weginfrastructuur

Overal in Temse moet de weginfrastructuur leesbaar zijn. Weggebruikers moeten begrijpen waar hun plaats is en wie voorrang heeft.

  • Waar mogelijk plaatsen we slimme verkeerslichten, die de verkeersveiligheid en het verkeersmanagement verbeteren.
  • Proactief kiezen we bij nieuwe aanleg voor robuuste materialen met een lange levensduur die eenvoudig hersteld kunnen worden. Hierdoor wordt hinder als gevolg van herstellingen beperkt. 
  • Parkeren op eigen terrein is voor ons een prioriteit bij nieuwbouw of renovatie om te vermijden dat de parkeerdruk wordt afgewenteld op het openbaar domein.
  • We streven naar dubbel gebruik van private parkings, om parkeren dicht bij huis mogelijk te maken.
  • We maken bezoekers efficiënt wegwijs naar de parkings in en rondom het centrum.
  • We blijven prioriteit geven aan het uitbouwen van verkeersveilige infrastructuur, het conflictvrij maken van kruispunten.
  • We onderhouden onze trage wegels om ze vlot toegankelijk te houden voor voetgangers en fietsers.

Fietsverkeer

 

We blijven verder werken aan de creatie van comfortabele en aangename fietsroutes doorheen centrumgebieden, woonbuurten en groenzones.De focus ligt hier vooral op aangenaam en veilig fietsen voor iedereen – van jong tot oud. We doen beroep op de burgerzin van elke weggebruiker om de snelheidslimiet te respecteren en bij het niet respecteren zetten we ook in op extra handhaving. Verkeersregels bestaan voor iedereen en dragen bij tot een veilig en aangenaam Temse. 

We focussen vooral op volgende gebieden:

  • As Legen Heirweg – Cauwerburg
  • Doornstraat
  • Eigenlo
  • Fietssnelweg F18, Mechelen – Sint-Niklaas

Voetgangers

Temse is en moet een gemeente blijven waar het aangenaam wandelen is. We werken verder aan het versterken van lokale voetgangersinfrastructuur.

  • Er is bij de aanleg van de voetpaden voldoende aandacht voor integrale toegankelijkheid.
  • De schoolgaande jeugd moeten zich veilig te voet naar de schoolpoort kunnen verplaatsen, daarom zetten we in op vrijwilligers aan de scholen om kinderen veilig te laten oversteken.

Openbaar vervoer

Temse moet bereikbaar zijn en blijven met het openbaar vervoer. De frequentie van zowel trein en bus dienen uitgebreid te worden en daarnaast wachten we op betere treininfrastructuur in Temse.

  • We ijveren ervoor om de treinfrequentie van een uur te verhogen naar een trein elk half uur.
  • Het treinstation van Temse moet toegankelijk zijn voor zowel jong en oud alsook voor mensen met een beperking, wij dringen aan voor een aanpassing naar een verhoogd perron dat aan alle eisen voldoet.
  • Wij eisen dat er maximaal werk gemaakt wordt van kwaliteitsvolle, veilige en gebruiksvriendelijke bussen.
  • Om de bus aangenamer te maken dient De Lijn real-time-informatie aan te bieden aan de reiziger en mogelijkheden te voorzien om fietsen mee te nemen.
  • Als lokaal bestuur hebben wij de beste expertise om het busbeleid mee te monitoren, wij eisen een directe lijn met De Lijn om in samenspraak met hen op continue basis het busbeleid te evalueren.

Waterbus

Temse is een gemeente aan het water en verdient mobiliteit over het water.

  • We onderzoeken steeds nieuwe mogelijkheden zodat onze inwoners op een toegankelijke en veilige manier hun bestemming bereiken. We blijven actief streven naar personenvervoer over water. 

Autoverkeer

De auto is en blijft het belangrijkste vervoermiddel in Temse, vele Temsenaren hebben nog steeds een wagen nodig voor hun werk of hun gezin. Het is de taak van het gemeentebestuur om ervoor te zorgen dat autobestuurders in de regio zich vlot doorheen Temse kunnen voortbewegen.
 

De elektrificatiegolf van het wagenpark is in volle gang. We dienen rekening te houden met de noden en staan open voor innovatie.

  • Parkeren op eigen terrein is ons uitgangspunt. We monitoren continu ons parkeerbeleid voor personenwagens en vrachtwagens. Naargelang de noden van de buurt bekijken we waar een extra buurtparking mogelijk is.
  • Laden op eigen terrein is in principe ons uitgangspunt. We streven naar een publieke laadpaal op 250m van elke inwoner met voorbehouden parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen. Het is de bedoeling dat deze enkel worden gebruikt om te laden. Paalklevers willen we te allen tijde ontmoedigen.
  • We moedigen de plaatsing van snelle laders aan op locaties waar bezoekers kort kunnen bijtanken (bijvoorbeeld op parkeerterreinen van supermarkten). Voor zeer snelle laders zien we een rol voor tankstations.
  • Parkpeerplaatsen voor vrachtwagens ter hoogte van de TTS-zone en E17

 

Deelmobiliteit

Temsenaren krijgen steeds meer mobiliteitsalternatieven. Het huidige aanbod aan deelfietsen en deelauto’s wensen we nog uit te breiden, ook naar de deelgemeenten.

  • We zetten de komende bestuursperiode verder in op het vergroten van het deelmobiliteitsaanbod. We bekijken de mogelijkheden voor eventuele deelbakfietsen in Temse.
  • We blijven kritisch ten opzichte van hinder en overlast van deelsteps. 

Handhaving

We dragen een verkeersveiligheidscultuur uit in onze gemeente. We sensibiliseren bestuurders, kinderen en bedrijven over verkeersveiligheid.

  • We blijven verder inzetten op verkeersopvoeding, in samenwerking met de scholen en de lokale politie.

 

 

 

 

Temse een veilige gemeente

Een veilig Temse

Iedereen moet zich veilig en geborgen voelen in Temse. Er is geen plaats voor overlast in onze gemeente.Daders worden daarom kordaat aangesproken en gesanctioneerd bij overtreding!

Veiligheidscamera's

Temse is een gemeente waar veiligheidscamera’s nuttig werk verrichten.

  • We moderniseren en optimaliseren waar nodig om de veiligheid van onze inwoners te waarborgen.

Druggebrtuik

Drugs richten enorme schade aan, dit zowel aan de gebruiker als aan de omgeving.

  • We zetten ons beleid voor drugpreventie verder en zetten nog meer in op vroeginterventie. We onderzoeken de mogelijkheid tot oprichting van een aparte dienst binnen de politie rond drugs.
  • Overlast door drugs wordt niet getolereerd in Temse en hier wordt hard op gehandhaafd. We pleiten bij hogere overheden om de boetes en straffen voor overlast door drugsfeiten te verstrengen.

Samenwerking met de politiediensten

Het nieuwe politiegebouw is de bevestiging dat we blijven investeren in de werking van onze politiediensten.

  • Als gemeente Temse zullen we in het kader van de fusie van de politiezone optimaal pleiten voor meer blauw op straat.

Wijkwerking en gemeenschapswachten

De voorbije jaren werd hard ingezet op meer blauw op straat. De wijkwerking werd opgestart. We gaan de volgende jaren nog een stap verder:

  • Onze uitgangspunten zijn duidelijk de wijkagent dient het eerste aanspreekpunt te zijn voor de burger en we willen dat de wijkwerking een prominente rol speelt en goed gekend is bij de inwoners.
  • Gemeenschapswachten zijn een belangrijke schakel in het preventieve veiligheidsbeleid. Ze zijn de ogen en oren van ons gemeentebestuur. Een greep uit hun takenpakket: rapporteren van gebreken in het straatbeeld, (potentieel) gevaarlijke situaties, zwerfvuil, leegstand, verkrotting, verwaarlozing…

Burgerzin

Onze inwoners spelen zelf ook een cruciale rol in zowel de eigen veiligheid als die van de medeburgers. We dragen allen ons steentje bij om ervoor te zorgen dat Temse een veilige en aangename gemeente is waar eenieder thuis is. 

  • We stimuleren het ontwikkelen en het begeleiden van buurtinformatienetwerken.
  • We faciliteren buurtoverleggen in elke deelgemeente zoals we nu al doen bij onze buurtborrels. Onder het motto van politie uw vriend, zorgen we dat bij deze buurtoverleggen de lokale wijkagent steeds aanwezig is.

 

Een efficiënte gemeente waar de Temsenaar centraal staat

Dienstverlening

Transparantie blijft het uitgangspunt. Een slagkrachtig bestuur waar zowel plaats is voor digitalisering en voor persoonlijke nabijheid. Aan de hand van een modern personeelsbeleid focussen we volop op bestuurlijke efficie ntie en doeltreffendheid in het belang van de Temsenaar.

  • De dienstverlening past zich aan de burger aan en niet omgekeerd. Onze procedures voor het aanvragen van diverse zaken moeten vereenvoudigd worden naar het voorbeeld van onze gemeentewebsite. 

Personeel: neutraliteit, klantvriendelijkheid en Nederlands centraal

Het personeel van Temse zijn de ambassadeurs van de gemeente en zorgen mee voor een klantvriendelijke, Nederlandstalige en neutrale dienstverlening waarbij religieuze en/of ideologische symbolen niet toegelaten zijn om hun functie uit te oefenen. 

  • Werken voor de gemeente – in dienst van alle 32.000 Temsenaren – is een hele eer. We blijven ons profileren als een aantrekkelijke werkgever met een actueel personeelsbeleid. Werken voor de gemeente betekent werken in een dynamische omgeving met doorgroeimogelijkheden.

Digitalisering rollen we uit zonder iemand te vergeten

De dienstverlening verloopt steeds meer digitaal en we blijven deze weg bewandelen, rekening houdend met minder digitaal actieve inwoners. 

  • Wij blijven verder inzetten op de digipunten zoals bijvoorbeeld in de bib of in het lokaal dienstencentrum en kijken ook naar de antennepunten in de deelgemeenten.

 

 

 

 

 

 

Temse een welvarende gemeente

Een welvarend Temse

Temse is een gemeente waar ondernemers thuis zijn. We blijven inzetten op een goede samenwerking met ondernemers. Ondernemers worden begeleid en gestimuleerd om te investeren in Temse. 

Een gemeente die niet inzet op het vlak van lokale economie en industrie kan geen welvaart creeren waarvan de inwoners kunnen genieten.

  • We zetten verder in op het clusteren, herwaarderen en veiliger maken van de industrie- en KMO-parken.
  • We werken verder aan het parkeerbeleid met een parking voor vrachtwagens langs de E17.
  • Nieuwe ondernemingen zijn en blijven welkom in Temse: we hervormen de belasting op motoren en bedrijfsbelasting tot een actuele belasting die voldoet aan de huidige vragen en noden uit het veld.

Een florerende handelskern

Een actieve handelskern moet de prioriteit zijn. We zetten momenteel al een grote stap met de heraanleg van het centrum. Voor N-VA is het vanzelfsprekend om onze handelskern door middel van participatie met de handelaars en inwoners naar een hoger niveau te tillen. 

  • Om het handelscentrum volledig te laten floreren zetten we in op de creatie van buurtparkings, op deze manier zetten we in op de leefbaarheid.
  • We onderzoeken de mogelijkheden voor verlenging voor het gratis kortparkeren in het centrum. 
  • We blijven ons resoluut verzetten tegen de creatie van baanwinkels die de bloei van ons handelscentrum beletten.
  • Duurzaam kopen is in je eigen gemeente winkelen. Hiervoor gaan we een strategisch commercieel beleid uitwerken waarmee we ook nieuwe handelaars in ons gemeentecentrum willen aantrekken.

 

 

 

 

Temse een sociale gemeente

Ouderenzorg

We waarderen en versterken de zelfredzaamheid van onze senioren zonder het welzijnsaspect uit het oog te verliezen. Welzijn en individuele autonomie zijn de pilaren van onze seniorenzorg waarbij de zorgoplossingen steeds meer op maat worden voorzien: thuiszorg, thuisverpleging, mantelzorg en ondersteunende technologie. Door zo lang mogelijk thuis te wonen in een omgeving die daarvoor passend is met bij voorkeur levensloopbestendige woningen, kunnen senioren in Temse actief ouder worden.


Vandaag is 32,4% van de Temsenaren ouder dan 60. We moeten ons volledig voorbereiden voor de vergrijzingsgolf die er zit aan te komen en die ongetwijfeld voor bijkomende uitdagingen zal zorgen. Deze uitdagingen zijn niet uitsluitend zorggerelateerd, het is daarnaast ook een uitdaging om onze senioren zo lang mogelijk actief te laten deelnemen aan onze gemeenschap onder het motto van ‘rust roest’.

  • We stellen een ouderenbeleidsplan op dat integraal deel zal uitmaken van het sociaal beleidsplan.
  • Onze senioren moeten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, daar zetten we met ons beleid op in. We organiseren periodieke ambulante en betaalbare eerstelijns (psychologische) bijstand voor senioren en informeren hen over de mogelijkheden om aan vrijwilligerswerk te doen, o.a. via ruime verspreiding en permanente actualisatie van de seniorengids. Wanneer het echt nodig is, moeten senioren terecht kunnen in een serviceflat of een kwaliteitsvol woonzorgcentrum.
  • Mantelzorg is een belangrijke vorm van hulpverlening voor onze ouderen. Daarom organiseren we informatiesessies zodat mensen ervaringen kunnen delen en mantelzorgers hun competenties verder kunnen opbouwen.
  • We behouden voldoende plaatsen voor kortverblijf van senioren in het woonzorgcentrum (WZC).
  • De voorbije 2 bestuursperioden heeft onze gemeente zich volop ingezet op actuele en degelijke infrastructuur voor ouderen. Het werk is hierin nog niet volledig af, we blijven de realisatie van de 3de fase van het nieuwe WZC De Reiger actief ondersteunen.
  • We maken een beleidsvisie op rond WZC ’t Blauwhof.
  • We starten een onderzoek op naar de zorgbehoeften en -noden in onze gemeente om maximaal te kunnen inzetten op de juiste voorzieningen.
  • We breiden de gebruikersraden uit binnen de WZV Sleutelzorg met een afvaardiging van de ouderenadviesraad.
  • We betrekken senioren bij de opmaak van het meerjarenplan van het lokaal bestuur Temse en welzijnsvereniging over zaken die hen aanbelangen.
  • In Temse hebben we respect voor ouderen en willen we ons extra inspannen voor de dementerenden. We gaan volop voor de erkenning van ‘dementievriendelijke gemeente’. Om deze doelstelling te halen gaan we als gemeentebestuur hiervoor een samenwerking aan met andere organisaties zoals bijvoorbeeld het Passantenhuis.
  • De antennepunten in Temse en de deelgemeenten vormen echte ontmoetingsplekken voor ouderen, wij ondersteunen deze punten waar zij in gesprek kunnen gaan met de ouderen en het personeel van de welzijnsvereniging.

Gezondheidszorg

In alle beleidsdomeinen hebben we aandacht voor het thema gezondheid. Een goede gezondheid zorgt voor het fysiek en mentaal welzijn van al onze inwoners. We faciliteren maximaal het bevorderen van een gezonde levensstijl en zetten in op de preventie van ziekte en het toegankelijker maken van de eerstelijnszorg.


We voelen aan dat het huisartsentekort een prangend probleem is, we vragen aan de bevoegde overheden om dit probleem ten gronde aan te pakken met een structureel plan. We blijven als gemeente ondertussen niet stil zitten en spelen maximaal onze faciliterende rol voor de huisartsenkringen. We gaan na hoe het huisartsentekort in de deelgemeenten het best opgevangen wordt. We bekijken stimuli om de vestiging van brede eerstelijnspraktijken te bevorderen. Op die manier zorgen we voor een optimale dienstverlening voor de Temsenaren.

  • In het kader van het thema gezondheid werken we het preventief gezondheidsbeleid verder uit op maat van Temse in samenwerking met Logo en eerstelijnszorgers. Dit ook met aandacht voor de geestelijke gezondheid (ook bij senioren). We stellen informatie ter beschikking over laagdrempelige medische zorg.
  • We blijven prachtige gezondheidsinitiatieven ondersteunen zoals mammobiel, bloeddonatie, darmkankerscreening … in samenwerking met Logo.
  • Sensibilisering rond de registratie voor orgaandonatie blijft essentieel zodat eenieder een duidelijke en geïnformeerde keuze kan maken over zijn of haar lichaam.
  • Bij nieuwbouw en renovatie wordt de toegankelijkheid van publieke gebouwen optimaal ingericht.
  • Het Lokaal Bestuur dient een goed voorbeeld te zijn op het vlak van het promoten van een gezonde levensstijl. We werken initiatieven verder uit om onze inwoners en medewerkers te stimuleren om voor een gezonde levensstijl te kiezen.
  • We stappen in de Wase UitPAS, hierdoor kunnen Temsenaren doorheen heel het Waasland genieten van voordelige tarieven.

Sociale zaken en armoedebestrijding

Hulpverlening dient om mensen de kracht en ondersteuning te geven om terug op eigen benen te kunnen staan en opnieuw zelfredzaam te zijn. 

  • De taak voor het lokaal bestuur is om mensen te ondersteunen en hun leven terug op de rails te zetten na eventuele tegengeslagen. Als lokaal bestuur geven we deze mensen een zetje om terug iets te maken van hun leven.
  • We voorzien een aanklampend beleid zodat we de mensen terug kracht kunnen geven om aan zichzelf te werken en op eigen benen kunnen staan. 
  •  We zetten in op een efficiënt en resultaatgericht sociaal beleid.

Voor N-VA ligt de focus op de emancipatie van onze burgers, activering staat hierbij centraal.

 

 

 

Temse een gemeente waar het goed wonen is

Wonen

Temse moet een aangename en leefbare gemeente zijn waar iedereen thuis is. We willen een diverse gemeente zijn in de echte zin van het woord integratie. 

Een gezonde sociale mix is noodzakelijk in een gemeente die wenst te floreren. 

We realiseren dit door vol te blijven inzetten op aantrekkelijkheid, levendigheid en het groene karakter van onze gemeente.

We zetten volop in op betaalbare woningen voor starters en geven mensen de kans om te groeien binnen Temse. Om dit te realiseren zetten we in op de renovatie en verduurzaming van onze woningen en onderzoeken alternatieve woonvormen.

Leegstaande, verkrotte en verwaarloosde panden worden actief aangepakt. Asociaal gedrag van eigenaars en huisjesmelkers wat zorgt voor verloedering van een buurt, tolereren we niet. We introduceren een jaarlijkse verhoging van de heffing voor de betrokken panden om ervoor te zorgen dat deze panden snel worden geactiveerd aangezien verkrotting van e e n pand leidt tot de verloedering van een buurt.

  • We willen eensgezinswoningen beschermen. Het opsplitsen van gezinswoningen in steeds kleiner wordende woningen willen we tegengaan.
    Gezinnen moeten nog steeds een betaalbare woning in Temse kunnen vinden.
  • We leggen een woningmix op bij bouwprojecten, dit om voldoende diversiteit in ons woningaanbod te bewaren en te creëren.
  • Door ernstige problemen met geld, huisvesting, lichamelijke en geestelijke gezondheid, sociale contacten hebben sommige bewoners problemen met allerlei instanties. We starten een project op voor een bijzondere vorm van hulpverlening die uithuiszetting kan voorkomen.
  • We zoeken actief leegstaande, verkrotte en verwaarloosde panden op en activeren deze panden aan de hand van stimulerende maatregelen. 

Sociaal wonen

Temse heeft 1235 sociale woningen, zij vertegenwoordigen 9% van de woningen binnen de gemeente.

Ook sociale huisvesting is een belangrijke pijler in het woonbeleid. We focussen daarbij op kwaliteit en doorstroom. Sociale woningen mogen geen eindpunt zijn, maar moeten een kwaliteitsvolle springplank vormen om op eigen benen te kunnen staan. Wie misbruik maakt of fraudeert, wordt gesanctioneerd.

  • We zorgen ervoor dat het huidige patrimonium van de huisvestingsmaatschappij blijft voldoen aan actuele normen op het vlak van energie, veiligheid, leefbaarheid en toegankelijkheid.
  • De toewijzingsvoorwaarden voor sociale huisvesting worden uiterst strikt maar rechtvaardig toegepast, gecontroleerd en opgevolgd. Fraude, zoals het verzwijgen van onroerend bezit in het binnen- of buitenland, domiciliefraude, onderverhuring van sociale woning, identiteitsfraude wordt in geen enkele vorm getolereerd en wordt streng bestraft. Het is ontoelaatbaar en asociaal dat mensen het sociale systeem en de solidariteit van onze gemeenschap willen misbruiken en tegelijk kansen ontnemen van de mensen die echt hulp nodig hebben.
  • We blijven periodiek monitoren of de gezinsgrootte van een sociale huurder nog in overeenstemming is met het type dat deze woning betrekt.

 

 

 

 

 

Temse een gemeente die werkt

Werk

Iedereen in Temse heeft talenten en capaciteiten om mee te bouwen aan onze gemeenschap, waaraan eenieder naar eigen vermogen moet bijdragen. Wie wil werken, kan werken. Doorheen Vlaanderen staat het aantal vacatures historisch hoog en tegelijk telt Temse nog heel wat werkzoekenden en is de jongerenwerkloosheid een groeiend probleem. Werk is en blijft de beste garantie tegen armoede. Het aantal werkenden dat onder de armoedegrens leeft is 3,8%. Voor niet-werkenden is dit maar liefst 38% (Vlaamse cijfers). Het spreekt dan ook voor zich dat we iedereen moeten stimuleren om te werken en dat we als gemeentebestuur alles binnen onze bevoegdheid doen om dit realiseren.

Lokaal Bestuur Temse moet een rol spelen als matchmaker om werkloosheid aan te pakken en ervoor zorgen dat bedrijven de juiste werknemers kunnen vinden.

  • We maken werk van een strategische samenwerking met de VDAB.
  • Lokale bedrijfsinitiatieven zoals open bedrijvendag en de jobbeurs blijven we als gemeentebestuur actief ondersteunen.
  • Temse neemt het voortouw in intergemeentelijke projecten rond werk zoals Interwaas
  • We blijven succesvolle initiatieven die mensen aan het werk krijgen ondersteunen zoals bijvoorbeeld het maatwerkbedrijf Wase Werkplaats vzw en pleiten voor een nog intensere samenwerking met ons sociaal huis.
  • We stimuleren samenwerkingen tussen scholen en bedrijven op het vlak van stages en voorzien een makkelijkere overgang van de schoolbanken naar de werkvloer.

Hoe meer mensen aan het werk, hoe groter onze welvaart en hoe beter we in staat zijn om solidair te zijn met de Temsenaren die het écht nodig hebben. De welvaart en solidariteit van onze gemeenschap zijn een collectieve verantwoordelijkheid. 

 

 

 

Temse waar een rechtvaardig integratiebeleid centraal staat

Integratie en inburgering

Wie in Vlaanderen woont, werkt, leeft en participeert omarmt de Vlaamse identiteit. Deze identiteit maakt ons trots omwille van het rijke verleden en de mooie toekomst die onze gemeenschap te wachten staat. De Vlaamse identiteit is een niet-onderhandelbaar kader van normen, waarden en vrijheden, wie dit verwerpt vanuit eender welk extremistisch principe, is hier niet welkom.

  • Aan nieuwkomers vragen we onze gemeenschappelijke toekomst te delen en om het Nederlands te leren, het onderschrijven van onze Westerse normen en waarden en om snel aan het werk te gaan. Zo kunnen nieuwkomers actief mee vorm geven aan onze Vlaamse samenleving. Goede voorbeelden hiervan zijn Babbelonië en Taaltovenaar die we extra te ondersteunen.
  • Aan het einde van elk inburgeringstraject worden nieuwkomers in Temse plechtig onthaald.
  • We ondersteunen initiatieven ter bevordering van de inburgering in onze gemeente. Als Lokaal Bestuur/OCMW moedigen we alle initiatieven aan om nieuwkomers meer in het verenigingsleven te betrekken. De inwoners van Temse en zijn deelgemeenten worden gestimuleerd om hierin een actieve rol te spelen.
  • Buurtwerkers inzetten in moeilijke buurten.
  • N-VA zal een stimulerend sociaal beleid voeren dat gericht is op inburgering en activering. Zo zullen sociale bijstand en leefloon gekoppeld worden aan duidelijke engagementen inzake taalkennis, integratie en werkbereidheid. Bij een duidelijk gebrek aan engagement zal het OCMW niet nalaten om sanctionerend op te treden.
  • Het integratietraject vraagt een duidelijke samenwerking tussen het Lokaal Bestuur/OCMW, scholen, verenigingen, etc. Ook op bovenlokaal niveau is samenwerking van groot belang.
  • Een fysiek “Huis van het Kind” kan een sterke meerwaarde zijn in het integratieverhaal. Dit kan een plaats zijn waar kinderen en ouders kunnen samenkomen, informatie uitwisselen, doelgerichte Nederlandse taallessen volgen voor kinderen.

 

Opgroeien in Temse

Jeugd

De jeugd is onze toekomst. Daarom is het essentieel om oog te hebben voor onze jongste inwoners. Het beleid dat we voeren richting 2050 dienen we te bekijken door de bril van onze jeugd, om ervoor te zorgen dat zij later in een aangename en duurzame gemeente kunnen wonen. 

  • We maken openbare gebouwen kindvriendelijk alsook aangenaam voor jonge ouders door luiertafels te voorzien en borstvoedinglokalen.
  • We zijn trots op de titel Pleegzorggemeente, Temse blijft pleegzorg stimuleren en ondersteunen.
  • De bibliotheek en speel-o-theek in Temse zijn stimulerende plekken waar kinderen zich kunnen ontplooien. Door beide diensten onder één dak te plaatsen kunnen we de dienstverlening optimaliseren.
  • De Spegt is een laagdrempelig initiatief waar kinderen zich tijdens de vakanties kunnen uitleven, we blijven hier dan ook verder op inzetten.
  • Jeugdverenigingen creëren verbondenheid en engagement, dit blijven we dan ook als lokaal bestuur maximaal ondersteunen.
  • Temse is een kindvriendelijke gemeente en heeft de ambitie om dit ook te blijven. Zo willen we volgende legislatuur blijven inzetten op leuke speelplekken en ontmoetingsplaatsen voor jongeren, hebben we extra aandacht voor kinderrechten en betrekken we kinderen en jongeren actief bij opmaak van beleidsplannen.

J.O.C.

J.O.C. De Nartist is als jeugdhuis de plek bij uitstek waar jongeren zichzelf kunnen zijn. Het is dan ook belangrijk om te blijven investeren in een goeie ondersteuning door beroepskrachten. Zij zijn de motor die jongeren kunnen engageren binnen de werking van het jeugdhuis. Het J.O.C. is er voor e n door jongeren. 

  • Er moet ruimte zijn voor jongeren om initiatieven te nemen, zodat eigenaarschap en verantwoordelijkheid worden gestimuleerd.
  • We moeten aandacht hebben voor het mentaal welzijn van jongeren. We ijveren ervoor om een antennepunt te worden van het succesvol jeugdinitiatief Overkophuis. In een Overkop-huis kan een jongere tot 25 jaar vrij binnen- en buitenwandelen en wordt een luisterend oor geboden.

Onderwijs

Onderwijs is een hoeksteen in onze samenleving. Daarom dienen we er mee voor te zorgen dat kinderen in Temse de kans krijgen om zich ten volle te ontplooien.

  • Kennis van het Nederlands is de basis om actief te kunnen deelnemen aan de samenleving. We blijven dan ook inzetten op taalondersteunende initiatieven zoals de taaltovenaars. Ook zijn we voorstanders van zomerscholen waardoor de Nederlandse taal ook tijdens de vakantie actief wordt onderhouden.
  • We moeten oog blijven hebben voor lege brooddozen en zetten het project van de gratis soep op school verder.
  • Samenwerken met alle scholen op ons grondgebied is cruciaal, we blijven inzetten op duurzame samenwerkingen met de scholen en ondersteunen als lokaal bestuur waar mogelijk. 
  • Een brugfiguur is letterlijk de brug tussen ouders, school en gemeentebestuur. De brugfigurenwerking die afgelopen legislatuur is uitgerold is een groot succes gebleken. Het is dan ook wenselijk om deze werking uit te breiden naar een tweede brugfiguur, om zo nog meer scholen én ouders te kunnen ondersteunen.
  • In 2026 vieren we 250 jaar Academie in Temse, we laten dit event niet zomaar voorbijgaan en vieren dit met al onze inwoners.
  • We werken verder aan de duurzaamheid van de Academie door klimaatvriendelijk te renoveren. 
  • We blijven de werking van de Academie voor Woord, Muziek en Dans ondersteunen.

Kinderopvang

Goede en kwalitatieve kinderopvang is een basisbehoefte die noodzakelijk is in een moderne samenleving. Kinderopvang is een plaats waar kinderen veilig, vrij en onbezonnen kunnen opgroeien. Het legt een basis voor de verdere ontwikkelingen van het kind. Voor de voorschoolse kinderopvang dienen we in te zetten op extra opvangplaatsen om een antwoord te kunnen bieden op de vele opvangvragen. Daarnaast is afgelopen legislatuur het Decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten gelanceerd. De nieuwe bestuursperiode bouwt verder op de gelegde fundamenten.

  • We werken aan de uitvoering van het BOA-decreet waarbij er tijdens de buitenschoolse opvang activiteiten worden aangeboden en streven naar het aanbieden van huiswerkbegeleiding.
  • We geven in de kinderopvang absolute voorrang aan de werkende ouders – zowel werkende tweeverdieners als alleenstaanden moeten ten sterkste ondersteund worden – en aan werkzoekenden die in een arbeidsmarktgericht traject met oog op duurzame tewerkstelling stappen, verlenen we ook deze mogelijkheden.
  • Nederlands blijft de omgangstaal in alle kinderdagverblijven, zowel met kinderen als met ouders. We zetten sterk in op taalontwikkeling van onze jongste Temsenaren om zo de kwaliteit van het Nederlands te verhogen en zo de ontwikkelingskansen van de kinderen te vergroten.
  • We blijven stimuleren om schoolpatrimonium in te zetten als voor- en naschoolse kinderopvang. Bij grote nieuwbouwprojecten kijken we steeds of er plaats is voor kinderopvang en gaan we samenwerkingsovereenkomsten aan om deze te realiseren.
  • Temse heeft vertrouwen in de private/zelfstandige kinderopvang en stimuleren hen maximaal om uit te breiden. De focus ligt op het opbouwen van een netwerk tussen de opvanginitiatieven om zo de dienstverlening aan de ouders te optimaliseren.
  • De betaalbaarheid van kinderopvang blijft belangrijk. Naast de door Vlaanderen gesubsidieerde plaatsen volgens inkomenstarief, bekijken we als gemeente een tegemoetkoming via de maatschappelijke heffing voor gezinnen/ alleenstaanden die hun kind naar de kinderopvang brengen.
  • We blijven inzetten op aanwerving van nieuwe onthaalouders om zo het aantal opvangplaatsen te kunnen uitbreiden. Mogelijkheden tot groepsopvang dienen te worden onderzocht.

Huis van het Kind

In een Huis van het Kind komen alle diensten rond opgroeien van het lokaal bestuur samen, naast de externe partners die gezinnen ondersteunen. Zo kunnen zowel kinderen, gezinnen als aanstaande ouders terecht bij het Huis van het Kind voor alle vragen die te maken hebben met opgroeien en opvoeden. 

  • We ijveren voor een fysiek Huis van het Kind op de welzijnssite. Idealiter omvat dit huis diensten van het lokaal bestuur rond opgroeien maar evenzeer wordt het een nieuwe plaats voor Kind en Gezin.
  • De samenwerking met De Keerkring rond opvoedingsondersteuning kent een groot succes, we blijven hier verder in investeren en streven naar uitbreiding. 

 

Temse de toeristische parel langs de Schelde

Toerisme

Temse is een gemeente met veel verborgen parels en lokale lekkernijen. We ondersteunen deze lokale parels ten volste en zorgen er voor dat deze zowel in als buiten onze gemeente bekend worden/zijn.

  • Toerisme wordt gedreven door de sterke eigenschappen die binnen de gemeente aanwezig zijn (sport, cultuur, erfgoed, ligging, natuur, verenigingen, horeca, lokaleeconomie.) Toerisme is het uitgangsbord van de gemeente.
  • We promoten toeristische fietsroutes en wandelingen. We voorzien voor toeristen naast een prachtig uitzicht ook een uitstekende weginfrastructuur en laten hen kennismaken met mooie routes in onze gemeente.
  • Om onze ambitie als een toeristische gemeente kracht bij te zetten, brengen we het huidige fysiek toeristisch infopunt naar de 21ste eeuw.

 

 

 

 

Temse een gemeente die vrijwilligerswerk ondersteunt

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn het toonbeeld van maatschappelijk engagement, hun belangeloze inzet in alle domeinen van onze maatschappij waarderen wij ten zeerste en moeten we ook in de kijker blijven zetten. 

  • Temse kan rekenen op super vrijwilligers en daar zijn we bijzonder trots op desondanks de grote inzet die we al voelen, blijven we op zoek naar nieuwe kandidaten.
  • Om de vraag van en aanbod naar vrijwilligers actueel te houden, bieden we een digitaal vrijwilligersloket aan. Om het contact met de vrijwilligers warm te houden zorgen we voor diverse aanspreekpunten bij de diensten die nauw met hen samenwerken. 

Temse een sportieve gemeente

Sport

Een gemeente komt pas volledig tot beweging als er ook voldoende aandacht en ruimte is voor sport. Temse heeft altijd een duidelijke focus gehad voor sportinfrastructuur en sportstimulering. Ook de komende jaren willen we deze stimulans aanhouden en huidig sportpatrimonium opwaarderen en vernieuwen.

  • Onder het motto van een gezonde gemeente in een gezond lichaam willen we de voordelen van sport nog meer onder de aandacht brengen van onze inwoners. Van sporten gaat ook een grote emanciperende en gemeenschapsvormende kracht uit. 
  • We sporten dus niet enkel voor de sport. Het gaat ook over (mentale) gezondheid, persoonlijke ontplooiing en samenhorigheid. Sport brengt mensen samen, verbindt en is een krachtig middel voor sociale inclusie waar ook Nederlands als omgangstaal wordt gebruikt.
  • Met deze gedachte zullen we de volgende jaren de sportclubs in Temse versterken en verder ondersteunen.
  • We zetten in op initiatieven die de groeiende bewegingsarmoede bij de jeugd moeten terugdringen. Bij een goede motorische ontwikkeling hebben kinderen op latere leeftijd een hogere fysieke activiteitsgraad, sterkere sociale vaardigheden en worden ze minder geconfronteerd met overgewicht en mentale problemen.
  • Met specifieke programma’s zoals Levenslang sporten maken we sport toegankelijker voor ouderen. Om nog toegankelijker te zijn bekijken we uitbreidingen van deze programma’s naar mensen met een beperking, we moeten deze structureel de kans geven om zich sportief te ontplooien en hun talenten te etaleren.
  • We plannen om elk jaar als gemeentebestuur een minder bekende sport uit te lichten. In dit jaar proberen we extra belangstelling te geven aan deze sport en ondersteunen of organiseren we evenementen rondom deze sporten.

Temse een cultuur- en erfgoedgemeente

Cultuur

Cultuur doorbreekt de grenzen van onze verbeelding maar moet ook de grenzen van de kunst en andere sectoren doorbreken. We blijven cultuurinstellingen stimuleren e n uitdagen om een netwerk uit te bouwen met vertakkingen naar economie, onderwijs, jeugd, toerisme, de sociale sector en de lokale verenigingen.

  • Als lokaal bestuur zijn we de verbindende schakel tussen verschillende belangengroepen daarom starten we met de organisatie van een verenigingsmarkt/beurs.
  • We willen als gemeente de cultuursector steunen maar willen bij deze steun een duidelijk plan. De steun van de gemeente Temse is een middel om meer en andere investeringen aan te trekken. Het huidige subsidiebeleid wordt verder verfijnd om gelijkwaardige behandeling na te streven. 
  • We maken cultuur toegankelijk voor iedereen, we zien dat de sleutelpas zeer succesvol is. Daarom willen we deze vanuit Cultuurtuin WAAS uitbreiden naar een Wase UitPAS.
  • De bibliotheek is de meest toegankelijke bron van verbeelding en verbinding. Leesplezier staat hier voorop want alles begint bij graag lezen. Wie graag leest, zal goed kunnen lezen en dat is een cruciale vaardigheid om deel te nemen aan onze maatschappij. Het is dan ook cruciaal dat we zowel kinderen, als volwassenen zo veel mogelijk toegang geven tot deze bron van leesplezier, daarom openen we de bibliotheek ook in het weekend.
  • Vanuit Temse zijn we trots op onze gemeente. We willen iedereen dan ook de kans geven om mee te bouwen aan onze gemeente. Dat kan op verschillende manieren, waarvan het verenigingsleven de exponent is. We koesteren ons verenigingsleven, wat een belangrijke bouwsteen van onze samenleving is. Het heeft een cruciale rol in het versterken van ons sociaal weefsel, in het realiseren van zorgzame buurten en in het bereiken van mensen in kwetsbare situaties. We ondersteunen deze verenigingen, respecteren hun eigenheid en bieden een duurzaam patrimonium aan.

Erfgoed

Erfgoed is de nalatenschap van vorige generaties die we graag doorgeven aan de volgende generaties zodat zij de identiteit van onze gemeente leren kennen en koesteren.Zowel immaterieel – als materieel Erfgoed vormen een essentie le factor in onze identiteitsvorming, we blijven ons erfgoed extra belichten daarom verankeren we ook het bouwkundig erfgoed in het beleidsplan ruimte.

  • In de logica van samen staan we sterk, maken we met (immaterieel) erfgoed meer en meer de link met andere beleidsdomeinen zoals bv. lokale economie, toerisme, onderwijs, cultuur,...
  •  Erfgoed bescherm je door het functioneel te houden, enkel zo blijft het onderhouden anders krijg je leegstand en verloedering wat we voor ons erfgoed en heel de gemeente willen vermijden. We zetten in op het onderhouden en herbestemmen.
  • Om kracht bij het woord te voegen bekijken we de mogelijkheden voor een herbestemmingstoelage (cfr. renovatiepremie) voor eigenaars van een pand dat op de inventarislijst staat van onroerend erfgoed. Dit zorgt voor een renovatiestimulans van ons erfgoed. 
  • We bekijken de mogelijke herbestemming van leegstaande of onderbenutte kerken, deze ruimtes kunnen we eventueel ter beschikking stellen aan Temsese verenigingen en de buurt.
  • De Boelwerf is en blijft onlosmakelijk verbonden met Temse. Om de geschiedenis levendig te houden, blijven we ons inzetten om de Boelwerfkraan te renoveren en maken we werk van het ontsluiten van het Boelwerfarchief, hetgeen we ook openbaar wensen te maken voor alle inwoners en bezoekers van onze gemeente.
  • Om het verleden van onze prachtige gemeente kenbaar te maken aan zowel de jeugd, onze inwoners als het grote publiek maken we een zomertentoonstelling waarbij we telkens een onderwerp uitdiepen van onze rijke geschiedenis.