Nieuw monument in Temse: het Schroefblad van het schip Godetia

Op 9 september 2024, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid, Cultuur, Verkiezingen 2024

Op Open Monumentendag (zondag 8 september) werd een nieuw monument onthuld in Temse. Lokaal Bestuur Temse en Op Stoapel vzw onthulden het schroefblad dat vanaf nu te bezichtigen is op het rondbunt aan de Tekenaarslaan - Cauwerburg - Leie. Schepen voor erfgoed Lieve Truyman: "Ik wil Op Stoapel vzw hartelijk bedanken voor deze fijne samenwerking en de schenking van het schroefblad aan onze Temsese inwoners. Op deze manier is er een deel van de Godetia die in 1965 in Temse werd gebouwd voor altijd terug thuis."

Godetia een stuk Temsese geschiedenis

De A69 Godetia, vernoemd naar een bloem, was een commando en logistiek ondersteuningsschip voor met name mijnenbestrijdingsvaartuigen en andere kleinere marineschepen. Het schip werd in opdracht van de Belgische Marine gebouwd op Boelwerf en te water gelaten op 7 december 1965.

In rol van commando platform voor mijnenbestrijdingsvaartuigen had de Godetia een planningszaal voor mijnenbestrijdingsoperaties en had het communicatiemiddelen voor het opereren met meerdere eenheden. Het schip kon destijds logistieke steun leveren dankzij de werkruimtes voor reparaties en had medische faciliteiten waaronder een tandartsenpraktijk en een operatiekamer. Daarnaast kon het kleinere marineschepen voorzien van brandstof, water en voeding.

Op 15 september 2021 arriveerde het schip aan de kade bij Galloo in de Haven van Gent. Hier werd het verschroot.

Op Stoapel vzw kon nog enkele items recupereren waaronder één schroefblad.

Godetia terug in Temse te bezichtigen

Vandaag wordt het schroefblad het definitief opgesteld als monument op het rondpunt aan de Tekenaarslaan – Cauwerburg- Leie. Het monument staat aan de toegang tot site De Zaat en Den esch.

Schepen voor Erfgoed Lieve Truyman: "Wie aan de Schelde denkt, denkt aan schepen en hier in Temse denken we dan ook spontaan aan De Boelwerf, die ondertussen bijna 30 jaar geleden de poorten definitief sloot. Op deze manier houden we onze geschiedenis levendig!"

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is