Lokaal Bestuur Temse stelt visie op richting 2050 waar gezondheid en herstel van leefomgeving centraal staan

Op 18 januari 2023, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid, Duurzaamheid, Lokale economie

Lokaal bestuur Temse wil zich inzetten om zich aan te passen aan de veranderingen die het klimaat veroorzaakt en zal veroorzaken. Als gemeente willen we onze verantwoordelijkheid nemen om de leefomgeving te herstellen en zo het goede voorbeeld aan alle Temsenaars en bedrijven op het grondgebied te geven.

Temse plant daarom de volgende jaren maatregelen en zet in op hernieuwbare energie en het stimuleren van duurzame renovatie. Het doel is de inwoners van Temse zoveel mogelijk zorgen te besparen en samen te werken richting de toekomst.

In een wereld waar de klimaatcrisis alomtegenwoordig is in het nieuws en in de effecten reeds duidelijk vast te stellen zijn. Is het opportuun om een langetermijnvisie op stellen op elk niveau van bestuurslaag. Zo ook voor de gemeente Temse.

Lokaal Bestuur Temse stelde een visie op om onze gemeente weerbaar te maken tegen klimaatveranderingen met als ambitie een klimaat neutrale gemeente te worden tegen 2050, zoals Europa vraagt.

 

Vier pijlers richting toekomst

Lokaal Bestuur Temse wil zorgen voor een positieve verandering. In alles wat het gemeentebestuur momenteel doet en nog zal verwezenlijken, zou de bescherming en hernieuwing van die ecosystemen een leidend principe moeten zijn. De visie van de gemeente is gebaseerd op vier pijlers. Deze pijlers zullen de leidraad worden voor het gemeentebestuur de volgende jaren.

- De natuurlijke gemeente: Lokaal bestuur Temse denkt vanuit oplossingen die de natuur haar biedt. De gemeente streeft naar een samenleving waarin de Temsenaren zichzelf zien en gedragen als onderdeel van de natuur.

- De verbonden gemeente: Lokaal bestuur Temse plant vanuit nabijheid, de gemeente versterkt onze lokale economie, groene energie gaan we als Temsenaren zoveel mogelijk zelf opwekken. We streven naar inclusie en participatie.

- De circulaire gemeente: De gemeente heeft de ambitie om afval te vermijden, minder grondstoffen te gebruiken en het inzetten op hergebruik van materialen.

- De aanpasbare gemeente: De gemeente denkt toekomstgericht en vanuit haar specifieke eigenschappen. Flexibiliteit wordt cruciaal.

Tineke Van Britsom (N-VA) schepen van duurzaamheid vertelt: “Onze toekomstplannen zijn heel ambitieus. Onze visie geeft ons richting voor de komende decennia en de uitdagingen die ons te wachten staan. We gaan voor een gezonde en regeneratieve gemeente en werken hiervoor heel wat acties uit, die organisatiebreed worden gedragen

 

Wat zal er concreet gerealiseerd worden?

Deze visie heeft natuurlijk een impact op het beleid van het gemeentebestuur Temse en vertaalt zich bijgevolg ook in een aantal concrete maatregelen die gemeente dit jaar en in de toekomst zal treffen. Een opsomming van wat er allemaal te gebeuren staat in Temse:

Het gemeentebestuur finaliseert een lokaal hemelwater- en droogteplan, een langetermijnvisie over de regenwaterinfrastructuur en de bronmaatregelen die nodig zijn om het regenwater vast te houden, te hergebruiken en te infiltreren. Zo kunnen we het natuurlijke watersysteem versterken.

De vergroening en ontharding van de publieke ruimte is voor Temse een prioriteit. Dit jaar introduceerde het gemeentebestuur reeds een premie en ondersteuningsplan voor geveltuinen en groendaken. Daarnaast focussen we op de heraanleg van de Kouterstraat, voorziet de gemeente parkeerplaatsen in grasbetontegels en zorgt Temse voor extra buffercapaciteit voor de sportvelden op haar grondgebied. Temse zet bijgevolg ook volledig in op biodiversiteit. Ten slotten worden de schuilhuizen van De Lijn ook voorzien van groendaken.

De vergroening en ontharding van de publieke ruimte is voor Temse een prioriteit. Dit jaar introduceerde het gemeentebestuur reeds een premie en ondersteuningsplan voor geveltuinen en groendaken. Daarnaast focussen we op de heraanleg van de Kouterstraat, voorziet de gemeente parkeerplaatsen in grasbetontegels en zorgt Temse voor extra buffercapaciteit voor de sportvelden op haar grondgebied. Temse zet bijgevolg ook volledig in op biodiversiteit. Ten slotten worden de schuilhuizen van De Lijn ook voorzien van groendaken.

In het kader van duurzame mobiliteit komen er enkele veranderingen. We maken de transitie naar zone 30, een duurzame en kwalitatieve fietsinfrastructuur en zet het in op deelwagens. Naast het verhogen van het aanbod van deelfietsen in Temse, rolt het gemeentebestuur een deelfietsproject uit voor het personeel van Lokaal bestuur Temse.

We optimaliseren het eigen patrimonium, vermijden leegstand en zetten in op kwaliteit en duurzaamheid van de gebouwen die in bezit zijn van het lokaal bestuur.

Het lokaal bestuur Temse wil het gebruik van hernieuwbare energie en energiedelen stimuleren voor het gemeentebestuur zelf en de inwoners. De ambitie van Temse moet zijn om naar een lokaal energienetwerk te streven en ervoor te zorgen dat energie voor iedereen betaalbaar is. Het lokaal bestuur gaat dan ook maximaal inzetten op het gebruik van zonnepanelen, het gebruik van LED in de openbare verlichting, uitrol van laadpaleninfrastructuur en schrijft het zich ook in voor een onderzoek rond warmtenetten.

Als lokaal bestuur zetten we in op circulaire acties met onze deelsystemen Op Wielekes, deelwagens en (elektrische) deelfietsen. Daarnaast leggen we de focus op het recupereren en hergebruiken van (bouw)materialen in de eigen werken en projecten. Daarnaast werkt de gemeente samen met de stad Sint-Niklaas en ondernemers om een circulaire systeemverandering in de bouwsector te realiseren. We starten samen met deze partners ook de uitwerking van een ‘kenniscentrum circulaire economie’ op. Het Lokaal Bestuur onderneemt zelf heel wat stappen richting een circulair aankoopbeleid.

Temse zet in op het concept van de ‘eetbare gemeente’ en onderzoeken waar we een samentuin, een voedselbos kunnen integreren.

Als N-VA Temse zijn wij enorm opgetogen dat het Lokaal Bestuur Temse zich volledig inzet om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan, duidelijke ambities stelt en ook meteen maatregelen neemt om deze ambities in te lossen. Het stimuleert bijgevolg de inwoners van de gemeente om mee te werken om de klimaatproblematiek aan te pakken.

 

Pilootproject WONDERLAND

Temse introduceert dit jaar ook een ambitieus pilootproject waarin de visie reeds volledig vervat zit. Het gemeentebestuur droomt van een gemeente waar het heerlijk vertoeven is en een plaats waar verbinding en herstel van natuur centraal wordt geplaatst. Dit in combinatie van welbevinden, gezondheid, plezier en spel. In de eerste fase gaat het gemeentebestuur aan de slag in de Akkerstraat en Philemon Haumanstraat met een onthardingsproject van de openbare ruimte. Temse voorziet ruimte voor (eetbare) vergroening, infiltratie, buffering en recuperatie van regenwater, gecombineerd met het mensvriendelijk inrichten van deze wijk.

Daarnaast dient men in de dorpskern ook dringend renovatiemaatregelen te nemen alsook de implementatie van hernieuwbare, betaalbare energie. Het gemeentebestuur onderzoekt in samenwerking met een deskundig team de mogelijkheden tot collectief renoveren, het maximaal aanbrengen van zonnepanelen en/of aansluiten op een warmtenet. Dit wordt onze proeftuin, ons voorbeeld dat we opschalen naar de hele gemeente.

 

Kijk de video om de visie van het gemeentebestuur te ontdekken

Bekijk de video op de facebookpagina van N-VA Temse of Lokaal bestuur Temse om de visie te ontdekken van onze gemeente. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is